May the fourth be with you

Image from space with a cartooned mini me dressed as Rey and the text May the fourth be with you

Vad tusan har en dag som på ett litet ironiskt sätt firar Star Wars med I Heat You att göra. Förutom att det känns som att vi faktiskt arbetar med produkter som är som tagna ur en sci-fi-film så var ju faktiskt Star Wars filmerna ganska tidiga med att lyfta fram starka kvinnliga roller.

Prinsessan Leia

Eller i alla fall en. Hur cool är inte Leia? Hon är viktig för handlingen och syns, hon slåss, har makt, använder vapen och visar på styrka. Riktigt badass helt enkelt och normbrytande för sin tid.

Lider Leia av uretrit, vilket inte är otroligt, så behöver hon nog både en Heather och en Scarlet dock. Speciellt i scener som när hon är fånge hos Jabba the Hutt. Utan att ha några säkra uppgifter på hur varmt det är på Tatooine så ser det lite kallt ut tycker jag. En får ju ändå tänka på att Jabba inte svettas ihjäl trots sin enorma kroppshydda, men vad vet jag om hutters ämnesomsättning och kroppsvärme? Nada.

Rey – en ny typ av kvinnlig actionhjälte

I de senaste filmerna har Leia blivit general för motståndsrörelsen. Actionscenerna får dock den yngre generationen stå för, åtminstone bland kvinnorna, i form av Rey. Coolt tycker jag att Rey ofta beter sig som en typiskt manlig actionhjälte. Hon är säger på sin sak, klättrar och slänger sig utan problem, är självständig och går runt i skitiga kläder. Det är inte heller helt självklart att Rey är genomgod utan hon har en tydlig dragning till den mörka sidan.

Roligt också att det dykt upp kvinnliga karaktärer även på den onda sidan. Alla kvinnor är som bekant inte mjuka och genomgoda modersgestalter. Och hur cool är inte Maz? 

Helt klart en dag som är värd att firas av oss som arbetar för en mer jämställd värld!

May the fourth be with you – and keep warm!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.