Jag har värme i rumpan

Dator i fönstret med utsikt över Visby småbåtshamn

Jag sitter i skrivandets stund på min favoritplats på kontoret. En fönsterbänk med utsikt över hamnen i Visby. Det är en ganska kall och gråmulen dag, men havet är ju vackert i alla väder. Och jag har värme i rumpan!

Prototyperna är här

Idag har vi äntligen fått ett gäng prototyper på Heather! Det är en första version och självklart behövs en del bearbetning innan vi är helt hemma. Men det är fungerande Heathers med värme.

Nu ska det testas, tänka, testas lite till, modifiera och testas ännu lite mer.

Kan jag beställa nu?

Jag önskar så att jag hade kunnat börja ta upp beställningar. Och det är flera som ligger på mig om att börja trots att produkterna faktiskt inte finns än. Men jag känner mig inte bekväm med att börja ta betalt innan jag har en produkt som jag är hundra procent nöjd med – och vi är inte där riktigt än.

Saker ska finjusteras, tillverkningen ska säkerställas och så vidare. Men det här är ett gigantiskt steg närmare målet. Så länge går det såklart att skriva upp sig på intresselistan så får du info och ett erbjudande när det är dags för lansering!

Du hittar intresselistan för sittdynan Heather här!

Årskrönika 2017

Tecknad tjej med rosa hår firar med ballonger och confetti

Vilket otroligt år 2017 har varit och det hade inte kunnat sluta på ett bättre sätt – vi avslutade året med att beställa första omgången prototyper för Heather från en tysk fabrik och kommer med största sannolikhet inom kort även lägga en beställning på prototyper för Scarlet. Jej!

Jakten på tillverkare

Den fantastiska nyheten för oss osökt in på årets absolut största utmaning och det vi lagt klart mest tid, arbete, ångest, energi och vilja på – att hitta en tillverkare i Europa.

När vi började den här resan så såg det otroligt ljust ut på den punkten. Europa sitter på en hel del företag och kunskap inom området och allt pekade på att det skulle bli plättlätt att hitta en europeisk tillverkare.

Tech Textile i Frankfurt

I maj åkte jag, Emma, ner till Frankfurt och en gigantisk mässa inom Tech Textile för att hitta den perfekta samarbetspartnern. Jag hade med mig en lång lista med potentiella företag som kontaktats innan och alla hade den perfekta lösningen till oss.

Det visade sig dock att det inte var riktigt så enkelt. Många av dem jag träffade arbetade inte ens med uppvärmda textilier och många andra var inte ett dugg intresserade av att arbeta tillsammans med ett modevarumärke.

För högt ställda krav?

Det är inte bara en gång under 2017 som jag har ifrågasatt mig själv kring om jag har ställt kraven för högt på vilken typ av aktör jag vill hitta.

Det har sedan start varit viktigt med en så närproducerad produkt som möjligt. Om inte Sverige är möjligt så åtminstone i Europa. Detta för att hålla nere transporter så mycket som möjligt och kunna ha kontroll över arbetsvillkor i fabrikerna. Jag hade gärna haft tillverkningen här på Gotland, och drömmen är att i framtiden kunna ha egna fabriker här.

I samtal med andra aktörer så visade det sig dock att det kanske skulle bli svårt att få till det. Jag märkte att många stött på så många problem att de tillslut valt att lägga tillverkningen i Asien.

På kravlistan finns dessutom att aktören ska kunna vara med i produktutvecklingen av I Heat You. Någon som ser lösningar och nya sätt att använda redan befintlig teknik och maskinpark. Framtiden kommer såklart innebära fler produkter än Heather och Scarlet och då vill jag ha en så kort utvecklingsprocess som möjligt. Det kräver antingen en jättestor utvecklingsavdelning hos oss på I Heat You eller en samarbetspartner som kan gå in med kunskap och tankar kring lösningar. Än så länge har vi inte råd med en stor utvecklingsavdelning.

Fortsatt jakt och målgång

Sommaren och hösten har gått åt till att jaga befintliga kontakter och leta reda på nya. Som litet och nystartat företag hamnar en kanske inte alltid högst upp på prioriteringslistan, vilket är fullt förståeligt.

När vi tillslut hittade rätt, all cred till min fantastiska industridesigner Amalia, gick det dock otroligt snabbt. Det tog ungefär fyra arbetsdagar från första kontakt till beställning på våra första prototyper. Inklusive ritningar som skickades lite fram och tillbaka.

Trägen vinner tydligen ibland och tillverkaren verkar pricka i alla krav på listan. Jag kan inte fatta att jag inom kort kommer ha olika varianter på fullt fungerande Heathers att testa!

Annat som hänt under 2017

Lite press har vi lyckats få till kring uretrit och I Heat You också. Några saker som har hänt är att jag skrev om  uretrit på ledarsidan i Gotlands Tidningar i januari. I mars skrevs ett reportage om I Heat You i Gotlands Allehanda, något som bland annat ledde till mail och telefonsamtal från kvinnor som på grund av I Heat You och vårt arbete kring uretrit äntligen kunnat få en diagnos som stämmer.

Vi har också lanserat våra intresselistor för Heather och Scarlet, med toppenbra respons! Så roligt att ni är så många som visar intresse.  Där du kan skriva upp dig för att få ett smaskigt erbjudande när vi lanserar produkterna. Står du inte redan med på listorna så klicka här.

Det har såklart hänt andra saker också – informationsspridning och snack under Almedalen, samarbete med Pattern & Grading kring kläder utan värme på Formex, införande av Internationella Uretritdagen (9 november) och en massa annat, inte minst att vi fått bidrag beviljade från Vinnova, Region Gotland och Almi för att kunna genomföra utvecklingen.

Tack alla fryslortar och andra påhejare

Tack alla underbara fryslortar som hejar på oss på håll och nära. Tack alla som stöttar oss och tror på oss. Tack alla som delar med sig av kunskap och egna erfarenheter. Och TACK till alla er som skickar era egna historier kring uretrit och andra sjukdomar där ni inte blivit sedda och hörda, era historier får oss att orka när det känns tungt – det är för er vi gör det här!

Ett stort tack också till alla som gillar, delar och kommenterar på sociala medier. Som litet bolag är vår marknadsföringsbudget minimal, och vi lägger hellre pengarna på att få ut produkterna så fort som möjligt. För att vi ska synas är alla gilla, dela och kommentarer ovärderliga. Puss på er!

Konsult inom heated textiles sökes!

Tecknade silhuetter av kvinnlig och manlig superhjälte med solnedgång i bakgrunden.

Tjoho! Vi har kommit så långt att det är hög tid att koppla in (pun not intended) en konsult med expertis inom heated textiles. Är det du eller någon du känner?

I Heat You har som bekant blivit beviljat bidrag från Vinnova för att ta fram prototyper för våra två första produkter Heather och Scarlet. Det är dessa du ska hjälpa oss med. Men bidrag kommer med en deadline och därför behöver vi hjälp så fort som möjligt.

Vad söker vi?

Vi söker dig som inte kan det vi kan inom området heated textiles. En expert helt enkelt.

Vi har samlat på oss en hel del baskunskaper under arbetet med I Heat You, men behöver nu någon med mer djupgående kunskaper för finslipning inför att ta fram prototyper och kontakt med tillverkare, i ett första skede tillverkare av prototyper.

Inget krav alls på att du ska finnas på Gotland, någonsin har besökt Gotland eller vill komma hit (även om vi kanske tycker att du är lite konstig om du absolut inte vill besöka Gotland…). Vi gillar Skype och andra fantastiska hjälpmedel. Sen är det förstås trevligt att träffas någon gång ibland.

Du behöver ha kunskap inom:

 • Stickning med konduktiva material – vi kommer flatsticka
 • E-brodyr
 • Materialkunskap – både kring konduktiva material och hur de fungerar ihop med andra material
 • Värme i textil
 • El-lära – watt, volt, ampere, ohm… You name it…

(Skulle det vara så att du har kontakter eller själv dessutom kan ta fram prototyper så är ju det toppen, men absolut inget krav!)

Det är är I Heat You

I Heat You revolutionerar modebranschen genom att ta in värme i vår vardagliga garderob. Vi skapar mode att använda på kontoret, hemma eller festen för alla som behöver lite extra värme i sina liv.

Arbetet började med att hitta en lösning till kvinnor som lever med uretrit, vilket är ungefär 500 000 kvinnor enbart i Sverige, men har under åren utvecklats till något ännu större.

Vi vet att måna sjukdomar blir hjälpta av värme, vi vet också att normtemperaturen på kontor är satta för att passa en medelålders och normalviktig man. Kvinnors ämnesomsättning och kroppar gör att vi därför oftare fryser på jobbet än män.

Teamet just nu

Vi är ett gäng som arbetat med I Heat You i olika omgångar, det här är de som främst är involverade i produktutvecklingen.

Emma Hällström – grundare och VD Femingo AB, visionär, affärsutvecklare, projektledare, marknadschef, alltiallo. Ensam anställd i företaget än så länge. Men det kommer fler.

Amalia Ericsson – industridesigner, konsult, Innovation Gotland.

Sara Högblom – designer och mönsterkonstruktör, konsult, Pattern & Grading.

Kim Ingesson – grafisk designer, konsult, Kim Ingesson grafisk design.

Sen har vi ett gäng som arbetar med ekonomi, webb och annat spännande. Vi har även täta kontakter och samarbeten med organisationer som Almi, Science Park Gotland, EEN osv.

Vad är Femingo då?

Femingo AB är en gotländsk startup som arbetar med feministisk innovation och kommunikation.  I Heat You är vår första riktigt stora satsning.

Vill du revolutionera modebranschen tillsammans med oss?

Kan du vara den vi söker? Vet du någon annan som skulle kunna vara det? Skicka ett mail till emma@femingo.se

 

Uppdateringen för november blev också sen

Röda converseskor i höstlöv

Jag skäms. Här går jag och lovar att uppdatera varje månad vad som hänt, och jag är sen igen. Men det händer ju så otroligt mycket så tiden räcker inte alltid till.

Som jag berättade i oktoberuppdateringen har I Heat You fått beviljat stöd från Vinnova, vilket betyder att det verkligen dragit igång med gasen i botten. Så kul att få köra den här skutan!

Boråsbesök

November kickades igång med ett besök i Borås. Varför åka till Borås kanske du undrar nu? Jo, där ligger Textilhögskolan och på Textilhögskolan finns Smart Textiles och även deras showroom.

Om jag fattat rätt så är Smart Textiles en del av Science Park Borås. I deras showroom har de massvis med tygprodukter, både med och utan värme. Alltifrån nyskapande dykardräkter till återvunna textilier och spännande exjobb gjorda av skolans studenter. En dröm för en nybliven techfashionnörd som jag!

Att diskutera med Linda, som jobbar på Smart Textiles ger otroligt mycket nya idéer och smarta lösningar. Och vi kom en bra bit närmare färdig prototyp. Tjohej!

Janne i Mullsjö

Ett av mina andra möten när jag var över till fastlandet var med en före detta bilsätesvärmetillverkare i Mullsjö, Janne. Nu förtiden arbetar han med ledbelysning, men kunskaperna sitter i och timmen vi spenderade tillsammans gav massvis med viktig input.

Vi pratade om alltifrån ohm och usb till laminering och broderier. Framtiden ser varm ut!

Svensk tillverkning tillbaka på kartan

Det är ju inte bara Textilhögskolan som finns i trakterna kring Borås. Där ligger massvis med olika textilföretag där några faktiskt börjat arbeta med värmande textilier.

Det ser till och med ut som att det kanske ljusnar lite kring slutlig produktion i Sverige, vilket skulle vara ett drömscenario innan vi har kommit så långt att vi kan starta egen tillverkning på Gotland.

Enkätundersökning

Stort tack till alla som tagit sig tid och svarat på enkätundersökningen vi haft under november! Det betyder så otroligt mycket att se att vi gör rätt saker och få hjälp att fatta några beslut som ligger framför oss.

Du kanske har sett undersökningen i någon grupp på Facebook, fått upp den som annons eller, om du är uppskriven på våra intresselistor, fått den i din inbox.

Dubbelkolla så du får våra mail

Om du är uppskriven på en intresselista och inte fått något mail om undersökningen så kolla om den hamnat i skräpkorgen eller sorterats som kampanjmail. Då kan du behöva klicka i så du får dem i inboxen i fortsättningen. Vi lovar att inte spamma utan vill bara att du får lanseringserbjudandet när det är dags 🙂

PS! Om du inte redan står på intresselistan så här det hög tid! Här hittar du intresselistor för Heather och Scarlet

Vi måste ju ha ett band också

Illustrerat awarenessband som är gult och rosa för uretrit och en glad urinblåsa.

Vi skrev tidigare om att införa den 9 november som internationella uretritdagen. En snabbt dragen slutsats var den och uretrit såklart måste få ett eget awarenessband också och att färgen måste vara gul.

Gult upptaget

Det visade sig snabbt att gult redan är upptaget av krigsveteraner och endometrios. Eftersom endometrios ligger oss så varmt om hjärtat ska uretrit såklart inte konkurrera med det. Vi fick leta vidare efter en annan lösning helt enkelt.

Rosa upptaget

Vi gillar ju rosa också. Men att rosa redan är upptaget av bröstcancer visste vi faktiskt. Det vet nog de flesta vid det här laget. Heja Rosa Bandet och fuck cancer.

Efter lite mer efterforskningar visade det sig att de flesta färger vi kunde komma på, och även en hel del som vi inte har en aning om hur de ser ut egentligen, redan är upptagna. Det är troligen därför det även är en massa kombinationer av olika färger som också är upptagna.

Rosagult för uretrit

Men trots ihärdigt googlande har vi inte lyckats hitta någon som lagt beslag på ett rosa och gult band. Hur det kommer sig är för oss ett mysterium, men vi blir såklart glada.

Rosa får stå för kvinnor  samt kvinnosjukdom (även om det känns lite som en sunkig kvinnosyn men vi gillar rosa) och gult för att uretrit har med urin att göra helt enkelt. Sen att kombinationen är en av våra absoluta favoriter gör ju inte saken sämre.

Låt oss därför bestämma att det rosagula bandet står för att uppmärksamma uretrit!

När infaller Internationella Uretritdagen?

Maskot för internationella uretritdagen. En tecknad glad urinblåsa.

Vi är, bara i Sverige, ungefär 500 000 kvinnor som lider av uretrit. En halv miljon där många lider i det dolda och många inte ens vet om vad det är de lider av. Därför måste vi uppmärksamma uretrit mer!

Ändå finns det ingen dag som uppmärksammar denna kvinnosjukdom.

Olika allmänna dagar

Dagar som däremot finns är:

 • Morotskakans dag 3 februari
 • V8-motorns dag 10 mars
 • Pilsnerkorvens dag 30 juni

Verkligen inget ont om vare sig morotskakor, V8:or (eller andra motorer) eller pilsnerkorvar. Men vi tycker ändå att det är hög tid för att införa en internationell dag för att uppmärksamma uretrit.

Pssssst! På Temadagar.se hittar du fler roliga dagar att ha koll på.

 9 november Internationella uretritdagen

Problemen med uretrit förvärras ofta vid årstidsskiftningar. Därför tänker vi att början av november är en bra tid för att prata om uretrit. Det är ju visserligen aldrig fel att prata om uretrit men vi tänker att det är bra att uppmärksamma lite extra när många har stora problem. 9 november är ledigt så det kör vi på.

Härmed utser vi på I Heat You den 9 november till internationella uretritdagen!

Vad är uretrit?

Uretrit är en sjukdom som ger ungefär samma symptom som urinvägsinfektion. Men i många fall (icke-bakteriell uretrit) inte beror på bakterier. Därför ger den inte heller utfall på t.ex. urinstickor som används för att testa urinvägsinfektion.

Uretrit orsakas istället av sekretstockning i körtlarna som omger och smörjer urinröret. Röret blir smalt o trångt och ger dåligt flöde samt ev sveda. Trycker på detta och orsakar smärta i bäckenregionen samt trängningar till vattenkastning.

Många av oss som lider av uretrit har länge sökt hjälp i sjukvården utan att komma någon vart. Vi har ofta fått onödiga penicillinkurer och kämpat för att våra problem ska tas på allvar.

Läs mer om sjukdomen och olika symptom här.

Vad hjälper mot uretrit?

Det vi själva vet, även om sjukvården ofta säger att forskning på området saknas, är att vi blir hjälpta av värme. Både i förebyggande syfte och för att lindra problem som uppstår. Därför är det alltid bra att prova med det. Se till att hålla dig varm och ha en vetekudde tillgänglig.

Om problemen inte blir avhjälpta med värme finns det dock vissa inom sjukvården som har koll och det går att lindra anfall genom att t.ex. vidga urinröret.

 

Uppdatering oktober – bättre sent än aldrig

Cupcake med tomtebloss

Jösses vad tiden springer iväg nu. Och det finns en fantastiskt rolig anledning till det. *trumvirvel och trumpetfanfarer*

Pengar från Vinnova

TJOHOOOOOO!!! I oktober fick vi ett fantastiskt besked som betyder otroligt mycket för oss. Vi fick då veta att vi är ett av 133 bolag som får dela på 40 miljoner i Vinnovas utlysning Innovativa startups. Det betyder 300 000 kr för oss att lägga på att ta fram prototyper.

Det vara andra gången Vinnova gav bort pengar i Innovativa startups och första gången en gotländsk startup får bidrag i just den utlysningen. Det känns helt underbart och superkul att de tror så mycket på oss. Helt ovärderligt både med pengar och tilltro i det läge som vi befinner oss i.

Samarbete med Science Park Gotland

Vi har också under oktober dragit igång samarbetet med Science Park Gotland igen. Detta för att få tips och stöttning i processen framåt. Vi pratar allt från målgrupper till kontakter på olika ställen runtom i Sverige.

Vi har alltid haft ett nära samarbete med Science Park, men det känns skönt att ha en strukturerad plan igen och jobba tillsammans mot ett gemensamt mål. Fler huvuden tänker ofta både större och längre. Och det är bra.

Bollarna rullar

Som ni märker så är bollarna minst sagt i rullning och fokus är stenhårt på att få fram prototyper, vilket nu är lite lättare med lite mer finansiella medel i ryggen.

Vi jobbar på för fullt med att få till samarbeten på olika håll för att kunna ta fram prototyperna och det kommer vi berätta mer om i novembersammafattningen.

Håll alla tummar som finns för att bollarna rullar åt rätt håll nu utan alltför många gupp på vägen!

PS! Nu när det börjar närma sig lansering är det hög tid att skriva upp sig på våra intresselistor för Heather och Scarlet

 

#MeToo

Cartoon girl holding sign saying #metoo

Jag är fortfarande som en urvriden trasa efter veckans explosion av #MeToo*. Jag har arbetat med det här inlägget till och från sen i tisdags då jag var med i radion för att prata om #MeToo. Men alldeles för många minnen och känslor som dyker upp för att det skulle gå att skriva allt i ett svep.

Jag är så otroligt ledsen, arg, trött och orolig men även glad och förhoppningsfull.

Varför jag deltar i #MeToo

I vanliga fall är jag väldigt selektiv med att haka på olika ”kopiera och dela”-inlägg på sociala medier, det mesta är spam, något jag har en allvarlig allergi mot, men den här gången var det annorlunda. Jag förklarade det på Facebook såhär:

”Jag brukar inte dela ”kopiera och dela”-texter. Det mesta är ploj.

Men i en värld där många verkar stå med huvudet i sandlådan och tro att världen är rosafluffigt jämlik och våldtäkter/sexuella övergrepp/trakasserier inte sker i deras närhet och att de utförs av diffusa monster och aldrig av någon de själva känner.

Då blir det otroligt viktigt att dela detta budskap.”

Jag har även tidigare varit relativt öppen med saker jag utsatts för. Jag har bloggat, skrivit ledare och pratat. För mig är det ett sätt att släppa ut monstren i ljuset och sticka hål på dem. Och jag känner också att när jag, som orkar, delar med mig av vad jag varit med om hjälper jag andra kvinnor att orka prata om sina trauman och kanske känna att de inte är ensamma.

Samtidigt finns varje gång fortfarande rädslan kvar för att inte blir trodd, bli bortviftad eller stämplad som någon slags överdrivande dramaqueen. Att de jag berättar för ska ta mina förövares sida, igen.

För vi ska ju inte prata om vad vi varit med om.  Och inte kan väl den där killen ha gjort något sådant. Han som är så lyckad, trevlig, hyvens. Det var nog bara en komplimang, jag måste ha missuppfattat något. Han förstod nog inte vad han gjorde. Vi ska ju vara nöjda med att vi lever i ett så jämlikt land.

Heads up! Vi lever inte i ett jämlikt land. Inte alls! Ja, vissa saker är bättre än de var för 100 år sen. Vissa saker kanske t.o.m. bättre än för 10 år sen. Men det är inte jämlikt eller jämställt. Punkt.

#MeToo gör skillnad

En av anledningarna till att jag är en sån blöt liten fläck efter den här veckan är den kritik #MeToo fått på sociala medier. Jag har läst saker som att ”En hashtag gör ingen skillnad”. Suck. Men det gör den.

 1. Kvinnor som tidigare inte vågat säga att de blivit utsatta vågar det idag. Långt ifrån alla berättar vad som hänt, och det ska de inte heller behöva göra. Men de vågar stå upp för sig själva. Ett STORT steg för många i sin bearbetning av vad som har hänt. Jag blir helt tårögd av att se kvinnor som står mig nära, som tidigare bara vågat prata om detta i enskilda samtal, nu stå upp för sig själva och säga ”Det här har hänt mig, och det är inte ok!”
 2. Ingen kvinna ska behöva känna sig ensam. Jag har full förståelse för de som inte orkar skriva #metoo. Det är inte och får aldrig vara offrets ansvar att berätta vad som hänt, säga ifrån eller stå upp mot sina förövare. Men i och med att så många nu vågar, behöver ingen längre känna sig ensam.
 3. Ingen kvinna ska behöva känna som om det hon utsatts för på något sätt är en bagatell. Många vittnar om att de först tänkt att det där nypet i rumpan, den där pinnen mellan benen på skolgården, den där närgångna chefen eller den där ”oskyldiga” kommentaren i fikarummet, inte är en tillräckligt stor händelse. Det gamla vanliga ”det finns de som har det värre”-tänket. Men med #MeToo är det många som sen tänker om. Jo, det finns de som blivit våldtagna, och jag är en av dem – det gör inte att andra sexuella trakasserier och övergrepp på något sätt inte också är så jävla fel.
 4. Det blir tydligt att det inte kan vara enskilda individer. Tyvärr så finns det människor som fortfarande tror att alla förövare är någon slags monster och unika. Tänk vad praktiskt det hade varit om det var så. De hade gärna fått ha morrhår och huggtänder så en kunde känna igen dem. Men faktum är att det är helt vanliga män. Till och med de allra flesta män. Jag förstår att det är jobbigt att ta in och erkänna. Men så är det.
 5. Mäns ögon öppnas. Det blir omöjligt att blunda för hur otroligt utbrett problemet är. Det finaste jag har fått höra de här dagarna är män, som jag ser som redan upplysta individer, som har berättat att #MeToo fått dem att reflektera över om de själva kan ha gjort något och/eller blundat. För det är ju där det måste börja. Självreflektion och medvetenhet.

Nu är det männens tur

Ingen (förutom vissa som verkar utrustade med extrema skygglappar) kan längre blunda för att sexuella trakasserier är en del av vår vardag och vårt samhälle. Kvinnor världen över har synliggjort problemet starkare än någonsin. Nu är det dags för männen att ta över stafettpinnen och göra något åt det.

Mina manliga vänner bondar genom att prata om sina intressen som musik, matlagning, datorspel eller ölbryggning. Samtidigt bondar jag och mina kvinnliga vänner genom att prata om olika övergrepp vi varit med om eller situationer där vi blivit trakasserade eller diskriminerade. 

Ska nåt ändras så behöver män börja prata med varandra om problemet, prata om vad de själva gjort eller inte gjort och fundera på vad de ska göra annorlunda framöver. Det kanske t.o.m. skulle kunna låta era relationer med varandra bli snäppet djupare.

*Me Too är en kampanj på sociala medier som fick spridning när Alyssa Milano uppmanade kvinnor som blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp att dela med sig på sociala medier genom att skriva #metoo som status/tweet.

Minst en klämdag i månaden – rädda dig själv från bröstcancer

Bild på två meloner som får representera bröst

Jag har nära släktningar som drabbats av bröstcancer, där det gått så bra det kunnat. Jag har vänner som både klarat sig och inte klarat sig från denna fruktansvädra sjukdom.

För mig är det en självklarhet att hålla koll på mina bröst. Och när jag i somras fick provklämma på ett fejkbröst insåg jag hur svårt det kan vara att hitta den där knölen som ingen av oss egentligen vill hitta.

Genetisk utredning för bröstcancer

Bröstcancer kan vara ärftligt och det går att leta efter vissa gener, men i mitt fall anses inte tillräckligt många ha haft bröstcancer eller andra närbesläktade cancervarianter för att jag ska få göra en sådan utredning.

Vi kan väl säga att det suger att inte veta om jag är en genetisk tickande bomb eller inte. Och inte heller ha rätt till någon förebyggande behandling, såsom förebyggande masektomi.

Det jag däremot gör är att redan nu gå på mammografi vartannat år tack vare bröstmottagningen i Visby. Men då kan jag ju bara hitta det som redan är där. Även om en behandling då kan sättas in i tid för att rädda mitt liv, så kommer det fortfarande behövas en lång behandling.

Att hitta en knöl

För några veckor sedan var den plötsligt där. En knöl i bröstet. Söndag kväll och inte mycket annat att göra än att försöka sova.

De flesta knölar som hittas är såklart ofarliga. Våra bröst förändras. Men att inte oroa sig i den situationen är svårt.

Jag ringde direkt till bröstmottagningen i Visby och fick snabbt komma in för en läkarkoll. Efter lite kläm och prat om kalla händer, som såklart ledde in på ett samtal om I Heat You, fick jag en remiss till mammografi.

Mammografi – ytterligare ett sätt att straffa kvinnan

Jag kan för mitt liv inte förstå hur det inte kan finnas en bättre metod för att undersöka bröst. Mammografi är enligt mig tortyr, även om det säkert finns de som inte tycker att det är speciellt farligt.

Men men, dagen för min mammografi kom även den snabbt (tack Lassis!). Jag klädde av mig, fick brösten mosade och vi tog några extra bilder för säkerhets skull.

Efter mammografin gjordes även ett ultraljud för att vara på den säkra sidan.

Ingen fara – den här gången

Den här gången var det ingen fara, en fettknöl som ultraljudsläkaren sa, eller att mina bröst ”håller på att bli gamla” som en annan sa.

Lättnaden är otrolig. Jag har sett hur fruktansvärt jobbigt det är att gå igenom något som bröstcancer.

Jag önskar att jag en dag har råd att själv göra en förebyggande operation för att slippa denna mer eller mindre konstanta oro. Och jag önskar verkligen att någon smart människa forskar vidare på att hitta ett bättre sätt att undersöka våra bröst, hitta riskpersoner och att sen bota de som drabbas.

Tills dess – KLÄM! Lär känna era bröst och kläm minst en gång i månaden, gärna på samma dag i cykeln eftersom de kan förändras.

 

PS! Skänk pengar till bröstcancerfonden genom att swisha till 900 5919

Lägesuppdatering september – små steg åt rätt håll

En person sitter i bilen med fötterna på instrumentpanelen och läser en gammal karta

 

Tiden går fort när man har roligt brukar de säga och det stämmer verkligen i utvecklingen av I Heat You. Även om stegen framåt kanske inte är så stora som jag hade velat.

Hade jag fått som jag velat hade lansering skett för ett år sedan lite drygt, och jag inser att det då inte blivit en speciellt bra produkt.

Jakten på tillverkare

Fokus nu är att hitta rätt tillverkare. Det är ingen dans på rosor direkt. Heated textiles är ett relativt nytt område och eftersom vi vill tillverka i Europa är utbudet rätt begränsat. Flera av tillverkarna skulle behöva lite hjälp med sin sökordsoptimering också om man säger så.

Att lägga tillverkningen i Europa är viktigt för oss dels på grund av att det är lättare att ha kontroll över processen och de inblandade, ingen ska fara illa under tillverkningen av I Heat You, och dels ur ett miljöperspektiv med transporter och dylikt.

Materialtester

Under sommaren fick vi lite materialprover från en potentiell samarbetspartner och vi har nu testat olika tjocklekar och densiteter på ett mycket vetenskapligt sätt och kommit fram till ett beslut att utgå från. Vi provsatt på golvet och stolar helt enkelt. Ibland behöver det inte vara svårare än så!

Amalia sitter på golvet och testar material till Heather

Skriv upp dig på intresselistan

Det var en liten uppdatering på hur läget går framåt. Sakta men säkert närmar vi oss lansering. Kom ihåg att skriva upp dig på intresselistan för Heather och/eller Scarlet om du vill ha ett specialerbjudande när det väl är dags!