Mens mens mens mens mens

Intimate hygiene period products

Visste ni att det idag, den 28 maj, är internationella mensdagen? Det är en dag som instiftats av WASH Unicef för att belysa att det finns stora hälso-och jämställdshetsproblem relaterade till menstruation globalt. 28 maj valdes efter en vanlig menscykel – 28 dagar totalt med 5 dagar mens.

Mens är ju något en ganska stor del av befolkningen får stå ut med under en stor del av livet. Helt klart inte något att skämmas för på något sätt – alls. Men det har jag gjort, och ärligt talat gör jag det fortfarande. Så jag tänkte gå utanför min komfortabla zon och berätta om min verklighet.

En onormal cykel

Många kan typ ställa klockan efter sin cykel. Så har det aldrig varit för mig, bortsett från de år då jag stoppade i mig hormoner som jag mådde galet dåligt av.

Min cykel kan vara alltifrån 23 dagar till typ 45 dagar och jag blöder i cirka 7 dagar. Dessutom verkar det ibland som att den hoppar över en månad, då kan cykeln vara upp till 75 dagar. Det sker oftast i november/december. Då kissar jag på stickor med hjärtat i halsgropen. Om det är där för att jag vill ha ett plus eller för att jag absolut inte vill det har varierat genom åren.

Jag vet inte om det hade varit bättre med regelbunden cykel, men som det är nu kommer mensen mer eller mindre som en total överraskning varje gång. Trots att jag faktiskt har haft den i över 20 år.

Den stuckna grisen

Dag 2-4 (ibland redan dag 1) är rejäla blodbad. Inte konstigt att en blir trött av att förlora så mycket blod! Det hade ju varit spännande att mäta någon gång hur mycket blod som försvinner ur min kropp varje månad, eller mer eller mindre varje månad i alla fall. Men vem orkar det?!

Menskoppen – ett tidigare halleluja moment

För några år sedan upptäckte jag menskoppen, varför har inte denna underbara lilla sak kommit in i mitt liv tidigare? Förut har jag blött igenom största tampongen efter någon timme. Menskoppen klarar ju typ hur mycket som helst. Hade det inte varit för den dödliga mensvärken så hade jag kunnat glömma att jag hade mens.

Mördande mensvärk

Hur många har någon gång fått höra ”Mens är ingen sjukdom!”? Nej, det kanske det inte är. Men när det känns som att någon håller på att slita ur livmodern på dig eller hugger dig med knivar i ryggen, – då är det inte riktigt läge att påminna om det.

När jag har mens jobbar jag hemifrån, helst under en filt och med värme mot magen och/eller ryggen.

Heather – mitt senaste halleluja moment

Utöver att jag knaprar alvedon för glatta livet under dessa dagar så har jag ju numer till gång till en Heather som är amazing. Antingen sitter jag på henne och blir varm om ländryggen eller så har jag henne mot magen som en vetekudde. Fördelen mot vetekudden är att jag slipper springa och värma hela tiden.

Du kan fortfarande skriva upp dig på intresselistan för Heather här så får du ett finfint erbjudande när vi lanserar!

Life hacks – handduken

Rainbow colored range of towels on white

En vild chansning säger att jag inte är ensam om att vilja komma någorlunda nära spegeln när jag sminkar mig. Kanske beror det på att jag ser så sjukt dåligt utan mina glasögon och därför behöver vara nära, men å andra sidan är jag ju inte ensam om att ha nedsatt syn heller. 

Kalla hand(fat)en

Problemet är att det ofta finns ett handfat under spegeln. Handfat sitter av någon anledning precis i snipphöjd och består av synnerligen kalla material. Det gör att snippan blir svinkall av att tryckas mot handfatet under sminkningsprocessen. Uretriten är ett faktum.

Och lösningen är

Det finns ett sjukt bra lifehack som löser problemet. För vad finns också ofta i badrum? Handdukar såklart!

Lägg en handduk, vikt några gånger så den blir lite tjockare, över kanten på handfatet så du får en isolering mellan snippan och handfatet. Tadaaaa! Ingen mer uretrit på grund av sminkningen!

Socker och uretrit

Colorful candy and fruit jelly jujube on a pink background

Jag har inte velat ge mig in i diskussionen kring om hur dina matvanor påverkar uretriten. Mest för att jag är så otroligt trött på alla kostråd kring olika saker, vill inte medverka till någon form av bodyshaming och tycker väl allmänt att det råder en hets kring socker och kolhydrater som är lite väl överdriven.

Jag tror inte att socker är roten till allt ont. Och jag är ganska övertygad om att olika kroppar reagerar olika på olika saker. Plus att det är gott med godis.

Med det sagt så vill jag berätta lite om mina egna erfarenheter kring hur min uretrit påverkas av socker. 

Min uretrit och socker

Under några månader har jag av olika anledningar hållit en väldigt strikt diet. Socker har inte varit en del av min vardag på samma sätt som det brukar. Under den här tiden har jag några gånger gjort avsteg från dieten och ätit socker, för hur kul är det egentligen med jul eller påsk utan att få äta godis? En jul utan skumtomtar är bara en långhelg då jag inte får jobba om du frågar mig.

Tyvärr har uretriten kommit som ett brev på posten, eller ja kanske mer som ett sms eftersom den inte kommit bort på vägen utan levererats i tid.

Jag önskar så att jag kunde säga att socker inte påverkat alls, men det har blivit väldigt tydligt att det faktiskt påverkar min kropp.

Med det sagt så finns det såklart även andra faktorer som kan ha påverkat under de här perioderna. 

De ack så viktiga rutinerna

När jag är ledig fallerar alla mina rutiner direkt. Det gör att jag slarvar med att dricka vatten och även att hålla mig varm. Båda är saker som jag ser påverkar min kropp och min uretrit negativt.

Så kanske är inte sockret den enda boven i dramat. Men jag ser absolut att det påverkar MIN uretrit. Trist, det är ju så otroligt gott med godis och svärmors kakor.

Life Hacks – Vattenflaska

Plastic bottle of water near man, boy doing yoga on the beach at sunset , sunrise time. Yoga finger pose

Att uretrit är skit vet vi. Och att kyla kan komma överraskande vet vi också. Vem tusan klarar av att planera hela tiden för allt som kan hända? Inte jag i alla fall.

När kylan överrumplar en på båten, tåget, restaurangen, kontoret eller var det nu kan vara finns ett knep att ta till. Trumvirvel… Vattenflaskan!

Lifehacket som du alltid har med dig

De flesta av oss springer ju runt med vattenflaskor för att hålla oss huvudvärksfria och återfuktade i torra kontorsmiljöer. Men vattenflaskan har även en dold talang.

Den fungerar nämligen utmärkt som snippvärmare. Fyll den med varmt vatten, tillräckligt varmt för att värma men se till så du inte bränner dig såklart (I Heat You avsäger sig allt ansvar för eventualiteten att någon bränner sig på varmt vatten…). Sätt flaskan mellan benen och tadaaaaa.

Funkar ju bara när du sitter eller ligger ner. Men det funkar! Och är absolut en toppenbra nödlösning.

May the fourth be with you

Image from space with a cartooned mini me dressed as Rey and the text May the fourth be with you

Vad tusan har en dag som på ett litet ironiskt sätt firar Star Wars med I Heat You att göra. Förutom att det känns som att vi faktiskt arbetar med produkter som är som tagna ur en sci-fi-film så var ju faktiskt Star Wars filmerna ganska tidiga med att lyfta fram starka kvinnliga roller.

Prinsessan Leia

Eller i alla fall en. Hur cool är inte Leia? Hon är viktig för handlingen och syns, hon slåss, har makt, använder vapen och visar på styrka. Riktigt badass helt enkelt och normbrytande för sin tid.

Lider Leia av uretrit, vilket inte är otroligt, så behöver hon nog både en Heather och en Scarlet dock. Speciellt i scener som när hon är fånge hos Jabba the Hutt. Utan att ha några säkra uppgifter på hur varmt det är på Tatooine så ser det lite kallt ut tycker jag. En får ju ändå tänka på att Jabba inte svettas ihjäl trots sin enorma kroppshydda, men vad vet jag om hutters ämnesomsättning och kroppsvärme? Nada.

Rey – en ny typ av kvinnlig actionhjälte

I de senaste filmerna har Leia blivit general för motståndsrörelsen. Actionscenerna får dock den yngre generationen stå för, åtminstone bland kvinnorna, i form av Rey. Coolt tycker jag att Rey ofta beter sig som en typiskt manlig actionhjälte. Hon är säger på sin sak, klättrar och slänger sig utan problem, är självständig och går runt i skitiga kläder. Det är inte heller helt självklart att Rey är genomgod utan hon har en tydlig dragning till den mörka sidan.

Roligt också att det dykt upp kvinnliga karaktärer även på den onda sidan. Alla kvinnor är som bekant inte mjuka och genomgoda modersgestalter. Och hur cool är inte Maz? 

Helt klart en dag som är värd att firas av oss som arbetar för en mer jämställd värld!

May the fourth be with you – and keep warm!

Jag har värme i rumpan

Dator i fönstret med utsikt över Visby småbåtshamn

Jag sitter i skrivandets stund på min favoritplats på kontoret. En fönsterbänk med utsikt över hamnen i Visby. Det är en ganska kall och gråmulen dag, men havet är ju vackert i alla väder. Och jag har värme i rumpan!

Prototyperna är här

Idag har vi äntligen fått ett gäng prototyper på Heather! Det är en första version och självklart behövs en del bearbetning innan vi är helt hemma. Men det är fungerande Heathers med värme.

Nu ska det testas, tänka, testas lite till, modifiera och testas ännu lite mer.

Kan jag beställa nu?

Jag önskar så att jag hade kunnat börja ta upp beställningar. Och det är flera som ligger på mig om att börja trots att produkterna faktiskt inte finns än. Men jag känner mig inte bekväm med att börja ta betalt innan jag har en produkt som jag är hundra procent nöjd med – och vi är inte där riktigt än.

Saker ska finjusteras, tillverkningen ska säkerställas och så vidare. Men det här är ett gigantiskt steg närmare målet. Så länge går det såklart att skriva upp sig på intresselistan så får du info och ett erbjudande när det är dags för lansering!

Du hittar intresselistan för sittdynan Heather här!

Årskrönika 2017

Tecknad tjej med rosa hår firar med ballonger och confetti

Vilket otroligt år 2017 har varit och det hade inte kunnat sluta på ett bättre sätt – vi avslutade året med att beställa första omgången prototyper för Heather från en tysk fabrik och kommer med största sannolikhet inom kort även lägga en beställning på prototyper för Scarlet. Jej!

Jakten på tillverkare

Den fantastiska nyheten för oss osökt in på årets absolut största utmaning och det vi lagt klart mest tid, arbete, ångest, energi och vilja på – att hitta en tillverkare i Europa.

När vi började den här resan så såg det otroligt ljust ut på den punkten. Europa sitter på en hel del företag och kunskap inom området och allt pekade på att det skulle bli plättlätt att hitta en europeisk tillverkare.

Tech Textile i Frankfurt

I maj åkte jag, Emma, ner till Frankfurt och en gigantisk mässa inom Tech Textile för att hitta den perfekta samarbetspartnern. Jag hade med mig en lång lista med potentiella företag som kontaktats innan och alla hade den perfekta lösningen till oss.

Det visade sig dock att det inte var riktigt så enkelt. Många av dem jag träffade arbetade inte ens med uppvärmda textilier och många andra var inte ett dugg intresserade av att arbeta tillsammans med ett modevarumärke.

För högt ställda krav?

Det är inte bara en gång under 2017 som jag har ifrågasatt mig själv kring om jag har ställt kraven för högt på vilken typ av aktör jag vill hitta.

Det har sedan start varit viktigt med en så närproducerad produkt som möjligt. Om inte Sverige är möjligt så åtminstone i Europa. Detta för att hålla nere transporter så mycket som möjligt och kunna ha kontroll över arbetsvillkor i fabrikerna. Jag hade gärna haft tillverkningen här på Gotland, och drömmen är att i framtiden kunna ha egna fabriker här.

I samtal med andra aktörer så visade det sig dock att det kanske skulle bli svårt att få till det. Jag märkte att många stött på så många problem att de tillslut valt att lägga tillverkningen i Asien.

På kravlistan finns dessutom att aktören ska kunna vara med i produktutvecklingen av I Heat You. Någon som ser lösningar och nya sätt att använda redan befintlig teknik och maskinpark. Framtiden kommer såklart innebära fler produkter än Heather och Scarlet och då vill jag ha en så kort utvecklingsprocess som möjligt. Det kräver antingen en jättestor utvecklingsavdelning hos oss på I Heat You eller en samarbetspartner som kan gå in med kunskap och tankar kring lösningar. Än så länge har vi inte råd med en stor utvecklingsavdelning.

Fortsatt jakt och målgång

Sommaren och hösten har gått åt till att jaga befintliga kontakter och leta reda på nya. Som litet och nystartat företag hamnar en kanske inte alltid högst upp på prioriteringslistan, vilket är fullt förståeligt.

När vi tillslut hittade rätt, all cred till min fantastiska industridesigner Amalia, gick det dock otroligt snabbt. Det tog ungefär fyra arbetsdagar från första kontakt till beställning på våra första prototyper. Inklusive ritningar som skickades lite fram och tillbaka.

Trägen vinner tydligen ibland och tillverkaren verkar pricka i alla krav på listan. Jag kan inte fatta att jag inom kort kommer ha olika varianter på fullt fungerande Heathers att testa!

Annat som hänt under 2017

Lite press har vi lyckats få till kring uretrit och I Heat You också. Några saker som har hänt är att jag skrev om  uretrit på ledarsidan i Gotlands Tidningar i januari. I mars skrevs ett reportage om I Heat You i Gotlands Allehanda, något som bland annat ledde till mail och telefonsamtal från kvinnor som på grund av I Heat You och vårt arbete kring uretrit äntligen kunnat få en diagnos som stämmer.

Vi har också lanserat våra intresselistor för Heather och Scarlet, med toppenbra respons! Så roligt att ni är så många som visar intresse.  Där du kan skriva upp dig för att få ett smaskigt erbjudande när vi lanserar produkterna. Står du inte redan med på listorna så klicka här.

Det har såklart hänt andra saker också – informationsspridning och snack under Almedalen, samarbete med Pattern & Grading kring kläder utan värme på Formex, införande av Internationella Uretritdagen (9 november) och en massa annat, inte minst att vi fått bidrag beviljade från Vinnova, Region Gotland och Almi för att kunna genomföra utvecklingen.

Tack alla fryslortar och andra påhejare

Tack alla underbara fryslortar som hejar på oss på håll och nära. Tack alla som stöttar oss och tror på oss. Tack alla som delar med sig av kunskap och egna erfarenheter. Och TACK till alla er som skickar era egna historier kring uretrit och andra sjukdomar där ni inte blivit sedda och hörda, era historier får oss att orka när det känns tungt – det är för er vi gör det här!

Ett stort tack också till alla som gillar, delar och kommenterar på sociala medier. Som litet bolag är vår marknadsföringsbudget minimal, och vi lägger hellre pengarna på att få ut produkterna så fort som möjligt. För att vi ska synas är alla gilla, dela och kommentarer ovärderliga. Puss på er!

Konsult inom heated textiles sökes!

Tecknade silhuetter av kvinnlig och manlig superhjälte med solnedgång i bakgrunden.

Tjoho! Vi har kommit så långt att det är hög tid att koppla in (pun not intended) en konsult med expertis inom heated textiles. Är det du eller någon du känner?

I Heat You har som bekant blivit beviljat bidrag från Vinnova för att ta fram prototyper för våra två första produkter Heather och Scarlet. Det är dessa du ska hjälpa oss med. Men bidrag kommer med en deadline och därför behöver vi hjälp så fort som möjligt.

Vad söker vi?

Vi söker dig som inte kan det vi kan inom området heated textiles. En expert helt enkelt.

Vi har samlat på oss en hel del baskunskaper under arbetet med I Heat You, men behöver nu någon med mer djupgående kunskaper för finslipning inför att ta fram prototyper och kontakt med tillverkare, i ett första skede tillverkare av prototyper.

Inget krav alls på att du ska finnas på Gotland, någonsin har besökt Gotland eller vill komma hit (även om vi kanske tycker att du är lite konstig om du absolut inte vill besöka Gotland…). Vi gillar Skype och andra fantastiska hjälpmedel. Sen är det förstås trevligt att träffas någon gång ibland.

Du behöver ha kunskap inom:

  • Stickning med konduktiva material – vi kommer flatsticka
  • E-brodyr
  • Materialkunskap – både kring konduktiva material och hur de fungerar ihop med andra material
  • Värme i textil
  • El-lära – watt, volt, ampere, ohm… You name it…

(Skulle det vara så att du har kontakter eller själv dessutom kan ta fram prototyper så är ju det toppen, men absolut inget krav!)

Det är är I Heat You

I Heat You revolutionerar modebranschen genom att ta in värme i vår vardagliga garderob. Vi skapar mode att använda på kontoret, hemma eller festen för alla som behöver lite extra värme i sina liv.

Arbetet började med att hitta en lösning till kvinnor som lever med uretrit, vilket är ungefär 500 000 kvinnor enbart i Sverige, men har under åren utvecklats till något ännu större.

Vi vet att måna sjukdomar blir hjälpta av värme, vi vet också att normtemperaturen på kontor är satta för att passa en medelålders och normalviktig man. Kvinnors ämnesomsättning och kroppar gör att vi därför oftare fryser på jobbet än män.

Teamet just nu

Vi är ett gäng som arbetat med I Heat You i olika omgångar, det här är de som främst är involverade i produktutvecklingen.

Emma Hällström – grundare och VD Femingo AB, visionär, affärsutvecklare, projektledare, marknadschef, alltiallo. Ensam anställd i företaget än så länge. Men det kommer fler.

Amalia Ericsson – industridesigner, konsult, Innovation Gotland.

Sara Högblom – designer och mönsterkonstruktör, konsult, Pattern & Grading.

Kim Ingesson – grafisk designer, konsult, Kim Ingesson grafisk design.

Sen har vi ett gäng som arbetar med ekonomi, webb och annat spännande. Vi har även täta kontakter och samarbeten med organisationer som Almi, Science Park Gotland, EEN osv.

Vad är Femingo då?

Femingo AB är en gotländsk startup som arbetar med feministisk innovation och kommunikation.  I Heat You är vår första riktigt stora satsning.

Vill du revolutionera modebranschen tillsammans med oss?

Kan du vara den vi söker? Vet du någon annan som skulle kunna vara det? Skicka ett mail till emma@femingo.se

 

Uppdateringen för november blev också sen

Röda converseskor i höstlöv

Jag skäms. Här går jag och lovar att uppdatera varje månad vad som hänt, och jag är sen igen. Men det händer ju så otroligt mycket så tiden räcker inte alltid till.

Som jag berättade i oktoberuppdateringen har I Heat You fått beviljat stöd från Vinnova, vilket betyder att det verkligen dragit igång med gasen i botten. Så kul att få köra den här skutan!

Boråsbesök

November kickades igång med ett besök i Borås. Varför åka till Borås kanske du undrar nu? Jo, där ligger Textilhögskolan och på Textilhögskolan finns Smart Textiles och även deras showroom.

Om jag fattat rätt så är Smart Textiles en del av Science Park Borås. I deras showroom har de massvis med tygprodukter, både med och utan värme. Alltifrån nyskapande dykardräkter till återvunna textilier och spännande exjobb gjorda av skolans studenter. En dröm för en nybliven techfashionnörd som jag!

Att diskutera med Linda, som jobbar på Smart Textiles ger otroligt mycket nya idéer och smarta lösningar. Och vi kom en bra bit närmare färdig prototyp. Tjohej!

Janne i Mullsjö

Ett av mina andra möten när jag var över till fastlandet var med en före detta bilsätesvärmetillverkare i Mullsjö, Janne. Nu förtiden arbetar han med ledbelysning, men kunskaperna sitter i och timmen vi spenderade tillsammans gav massvis med viktig input.

Vi pratade om alltifrån ohm och usb till laminering och broderier. Framtiden ser varm ut!

Svensk tillverkning tillbaka på kartan

Det är ju inte bara Textilhögskolan som finns i trakterna kring Borås. Där ligger massvis med olika textilföretag där några faktiskt börjat arbeta med värmande textilier.

Det ser till och med ut som att det kanske ljusnar lite kring slutlig produktion i Sverige, vilket skulle vara ett drömscenario innan vi har kommit så långt att vi kan starta egen tillverkning på Gotland.

Enkätundersökning

Stort tack till alla som tagit sig tid och svarat på enkätundersökningen vi haft under november! Det betyder så otroligt mycket att se att vi gör rätt saker och få hjälp att fatta några beslut som ligger framför oss.

Du kanske har sett undersökningen i någon grupp på Facebook, fått upp den som annons eller, om du är uppskriven på våra intresselistor, fått den i din inbox.

Dubbelkolla så du får våra mail

Om du är uppskriven på en intresselista och inte fått något mail om undersökningen så kolla om den hamnat i skräpkorgen eller sorterats som kampanjmail. Då kan du behöva klicka i så du får dem i inboxen i fortsättningen. Vi lovar att inte spamma utan vill bara att du får lanseringserbjudandet när det är dags 🙂

PS! Om du inte redan står på intresselistan så här det hög tid! Här hittar du intresselistor för Heather och Scarlet

Vi måste ju ha ett band också

Illustrerat awarenessband som är gult och rosa för uretrit och en glad urinblåsa.

Vi skrev tidigare om att införa den 9 november som internationella uretritdagen. En snabbt dragen slutsats var den och uretrit såklart måste få ett eget awarenessband också och att färgen måste vara gul.

Gult upptaget

Det visade sig snabbt att gult redan är upptaget av krigsveteraner och endometrios. Eftersom endometrios ligger oss så varmt om hjärtat ska uretrit såklart inte konkurrera med det. Vi fick leta vidare efter en annan lösning helt enkelt.

Rosa upptaget

Vi gillar ju rosa också. Men att rosa redan är upptaget av bröstcancer visste vi faktiskt. Det vet nog de flesta vid det här laget. Heja Rosa Bandet och fuck cancer.

Efter lite mer efterforskningar visade det sig att de flesta färger vi kunde komma på, och även en hel del som vi inte har en aning om hur de ser ut egentligen, redan är upptagna. Det är troligen därför det även är en massa kombinationer av olika färger som också är upptagna.

Rosagult för uretrit

Men trots ihärdigt googlande har vi inte lyckats hitta någon som lagt beslag på ett rosa och gult band. Hur det kommer sig är för oss ett mysterium, men vi blir såklart glada.

Rosa får stå för kvinnor  samt kvinnosjukdom (även om det känns lite som en sunkig kvinnosyn men vi gillar rosa) och gult för att uretrit har med urin att göra helt enkelt. Sen att kombinationen är en av våra absoluta favoriter gör ju inte saken sämre.

Låt oss därför bestämma att det rosagula bandet står för att uppmärksamma uretrit!